Takie pieczone ziemniaki zaserwował mi kuzyn mieszkający w Anglii. Ich smak mnie zachwycił, więc wziąłem przepis

Dodano:
Jacket potato Źródło: Shutterstock / DronG
Angielskie Jacket Potato w wersji podstawowej zrobisz z 3 składników, ale sekret ich smaku tkwi w dodatkach. Mój kuzyn, który mieszka w Anglii, zaserwował mi pieczone ziemniaki w wersji, która sprawiła, że od razu poprosiłem o przepis. Sprawdź, jak je zrobić.

Pieczone ziemniaki możesz podawać jako samodzielną potrawę lub dodatek do różnych dań. Angielskie Jacket Potato nie wymagają wiele pracy, a zaskakują wyjątkowym smakiem i aromatem. Przygotowanie ziemniaków do pieczenia zajmuje zaledwie kilka minut. W czasie pieczenia warzyw można przygotować dodatki, dzięki którym ziemniaki z piekarnika zyskają na smaku i zastąpią dwudaniowy obiad.

Jak zrobić angielskie Jacket Potato?

W przeciwieństwie do angielskiego śniadania, Jacket Potato nie wymagają długiego stania przy kuchni – wystarczy przygotować ziemniaki, a w międzyczasie podgrzać fasolkę w sosie pomidorowym i zetrzeć na tarce żółty ser. Wybierając ziemniaki do tej potrawy, zwróć uwagę na ich wielkość. Polecam wybrać średnie okazy o podobnym kształcie i wielkości. Potrawę możesz przygotować zarówno z zeszłorocznych, jak i wczesnych ziemniaków o niskiej zawartości skrobi oraz ziemniaków mączystych. Ich rodzaj dopasuj do własnych preferencji.

Porada: Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowywania potrawy, to kup małe ziemniaki (4 sztuki na osobę).

Przepis: Jacket Potato

Angielskie Jacket Potato podane z fasolką w sosie pomidorowym oraz startym serem smakują obłędnie. Przypadną do gustu wielbicielom prostej i sycącej kuchni angielskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
  • 200 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówZiemniaki starannie umyj i wyszoruj miękką szczotką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej. Wyszorowane ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem – ziemniaki powinny być wytarte do sucha. Osuszone ziemniaki nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przygotuj naczynie do zapiekania lub blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dno naczynia wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Resztę tłuszczu przelej do miseczki. Nabieraj oliwę na dłonie i natrzyj nią wszystkie ziemniaki – skórka ziemniaków powinna zostać natarta z każdej strony. Natarte oliwą ziemniaki ułóż w formie do zapiekania i posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie). Do angielskich ziemniaków pieczonych Jacket Potato polecam użyć gruboziarnistej soli morskiej.
  2. PieczenieNagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z ziemniakami do gorącego piekarnika i piecz około 60 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć ziemniaki na drugą stronę. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.
  3. Przygotowanie dodatkówFasolkę w sosie pomidorowym przełóż do garnka i podgrzej. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i natnij na krzyż. Polej ziemniaki fasolką w sosie pomidorowym i posyp startym serem.

Opcjonalne dodatki do Jacket Potato

Angielskie Jacket Potato możesz podawać z różnymi dodatkami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem np. sera mozzarella lub rozmieszanego ze śmietaną twarogu, sera koziego oraz sera pleśniowego. Potrawę możesz również serwować z plasterkami upieczonego lub usmażonego boczku. Pieczone Jacket Potato bez dodatków możesz również podawać do pieczonych, duszonych i grillowanych mięs oraz ryb, a także potraw z pieczonych, duszonych i gotowanych warzyw.

Żeby wzbogacić smak pieczonych ziemniaków, możesz natrzeć je oliwą aromatyzowaną np. czosnkiem lub papryczką chili, zalewą z suszonych pomidorów lub oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami np. rozmarynem i oregano.

Angielskie Jacket Potato w wersji ekspresowej

Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia ziemniaków, to możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Wystarczy umyte, osuszone i ponakłuwane widelcem warzywa ułożyć na talerzu i wstawić do ustawionej na najwyższą moc mikrofalówki. Czas pieczenia ziemniaków w mikrofalówce zależy od ich liczby oraz mocy urządzenia, jednak zwykle nie przekracza kilkunastu minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...